top of page

Efter vinter kommer vår (eller att färga med bark och kottar).

Updated: May 8, 2023Äntligen börjar det spira och gro i naturen. Vintern har varit lång och våren är ganska så kall. Nu har vi fått njuta av några härliga vårdagar här i Uppland där jag bor, och då kikar små, gröna växter upp från torrt, gammalt gräs och vissna löv.


För någon som sysslar med växtfärgning och ecoprint kan vintern bli lång.

Vad kan man syssla med under långa vintermånader då?


Jag använder vintern till att leta upp gamla, fina linnedukar på secondhand-affärer och sedan skurar (rengör) jag och förbereder för sommarsäsongens intensiva period. Jag planerar mitt arbete och denna vinter har jag satt mig in i betningens mysterier.


Jag tycker allra mest om att använda material man kan hitta i svensk natur. Självklart använder jag betning och färgpulver som jag har köpt också, men allra roligast är att använda vanliga växter som finns här.Jag har testat grankottar och granbark, vilka gav en brunrosa färgton och jag har testat tallkottar och bark vilka gav en lite kanelbrun nyans. Detta är växter vi har gott om och kottar finns i mängder att plocka.


Det är viktigt att tänka på Allemansrätten när man plockar för färgning och inte störa eller förstöra i naturen. Om du har turen att bo nära ett kalhygge är det rena skattkammaren! Bara att plocka med sig av det som ligger på marken.


Nästa gång jag är ute i skogen ska jag plocka all islandslav som vildsvinen bökar upp här. Då behöver jag inte tänka på att jag plockar lav som ju växer så långsamt, grisarna har redan fixat det!
50 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page